Varför bygger vi båtar i aluminium?

Aluminium är ett starkt material med minimalt underhåll.

En välbyggd aluminiumbåt ökar förutsättningarna för en längre båtsäsong med extra tid ute på vattnet! I våra Skandinaviska länder där steniga stränder, grunt vatten och varierande väderförhållanden är en betydande motståndare, är en kabinbåt i aluminium det bästa valet. Det är anledningen till varför aluminiumbåtar till stor del brukas och föredras av proffsanvändare - året runt!

Fördelarna med en aluminiumbåt


  • Båtar tillverkade av marinklassad aluminium har god korrosionsbeständighet och det är därför möjligt för en aluminiumbåt att med lätthet leva upp till 30-40 år och mer därtill. Denna livslängd ger dig garanterat ett högt andrahandsvärde.

  • Aluminium som material har en betydande hållfasthet under tex hårda stötar och har förmågan att motstå permanent deformation utan brott eftersom materialet absorberar stötenergi på ett föredömligt vis.

  • Aluminiumbåtar är upp till 40% lättare än glasfiberbåtar och upp till 55% lättare än stålbåtar. Denna viktbesparing ger många fördelar så som högre hastighet, en förenklad transport och hantering av båten på land, en utökad nyttolast och en lägre bränsleförbrukning vid användning.

  • Aluminium påverkas inte av solljus och ultravioletta strålar som annars kan skada och bleka båtar tillverkade av glasfiberarmerad plast.

  • En ytterligare stor fördel ur en säkerhetssynpunkt är att aluminium inte brinner! En båt tillverkad i glasfiber är ur denna aspekt själ nog till varför man bör välja en aluminiumbåt.

  • Materialet är 100% återvinningsbart vilket gör det till ett mycket mer miljövänligt material att använda än glasfiber. Återvinningen av aluminium innebär en kortare, mindre komplicerad, effektivare och billigare process än återvinning av glasfiberarmerade båtar.

Står du och väljer mellan de olika båttyperna - välj en aluminiumbåt från TEKNOMAR.

Du kommer garanterat bli
nöjd över ditt val!